ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ...


ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!

Αυτό το ιστολόγιο έχει ολοκληρώσει το ρόλο του και δεν είναι σε λειτουργία...

Τα Μαθηματικά της Οικολογίας

Προχτές, την Τρίτη, τα Τεταρτάκια καθάρισαν ένα μέρος της παραλίας Δρέπανο.

Ταυτόχρονα κράτησαν σημειώσεις για το είδος των απορριμμάτων που εντόπισαν.

Μ' αυτά τα δεδομένα εργαστήκαμε την Πέμπτη την ώρα των Μαθηματικών και κάναμε καταμέτρηση και προσθέσεις ώστε να παρουσιάσουμε τα δεδομένα με γραφική παράσταση.

Ήδη από την ομάδα των αγοριών μας έστειλαν το ακόλουθο γράφημα:




Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο του Μικρούλη - Αρχείο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ.xls

Βασιλιάς λοιπόν των σκουπιδιών το Πλαστικό. Αξίζει να σημειώσουμε τα εξής:

Κάθε χρόνο εκατομμύρια θαλάσσια ζώα βρίσκουν τραγικό θάνατο στον πλανήτη μας από τη ρύπανση. Όμως τα δικά μας "μικρά σκουπίδια", αυτά που αφήνουμε απερίσκεπτα στην παραλία, είναι συχνά και τα πιο καταστροφικά. Ένα από τα πιο συνηθισμένα και ολέθρια υλικά είναι το πλαστικό...

Οι πλαστικές συσκευασίες χρησιμοποιούνται ευρύτατα γιατί είναι βολικές, ανθεκτικές στη χρήση και στα μικρόβια και προπάντων είναι φθηνές. Όμως το χαμηλό κόστος παραγωγής τους πληρώνεται πολύ ακριβά με την ανυπολόγιστη καταστροφή που προκαλούν σαν σκουπίδια στο περιβάλλον.

Το κοινό πλαστικό χρειάζεται περίπου 450 χρόνια για να αποσυντεθεί στη Φύση, γι' αυτό το λόγο η καταστροφική του επίδραση είναι μακροχρόνια. Τα ποικίλα μεγέθη, σχήματα και χρώματα των πλαστικών ξεγελούν τα θαλάσσια ζώα που τα συγχέουν με την τροφή τους. Πράγματι η έρευνα έχει αποδείξει ότι τα θαλάσσια είδη επιλέγουν την τροφή τους ανάλογα με το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθός τους.

Οι πιο κοινές κατηγορίες πλαστικού είναι:

PVC - HDPE - LDPE - PP - PS

Το PVC είναι αναμφίβολα το πιο επικίνδυνο πλαστικό. Πολλές από τις ενώσεις που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του PVC ειναι τοξικές. Οι PVC φιάλες οι οποίες καίγονται ανεξέλεγκτα στις χωματερές αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία των εκπομπών διοξίνης στο περιβάλλον, το οποίο είναι ένα πολύ επικίνδυνο αέριο για την ανθρώπινη υγεία.

Μπορούμε να διακρίνουμε τα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού απο PVC, επειδή έχουν μία ελαφρά μπλε απόχρωση, ενώ οι φιάλες ΡΕΤ είναι άχρωμες.

Το φιλικότερο όλων προς το περιβάλλον είναι το ΡΕΤ λόγω της καθαρότητας του υλικού του.

Μια λύση στο πρόβλημα της ανακύκλωσης πλαστικών είναι τα βιοπλαστικά, ένας τύπος πλαστικού που έχει κατασκευαστεί με τη βοήθεια των βακτηρίων και ανακαλύφθηκε το 1988 απο μια βρετανική εταιρεία. Σε αντίθεση με κοινά πλαστικά, τα βιοπλαστικά μπορούν να αποσυντεθούν απο μύκητες και βακτήρια μέσα σε λίγους μήνες.

Συζητήσαμε επίσης στην τάξη με βάση τα δεδομένα της έρευνάς μας αλλά και το υλικό που έχουμε στη γωνιά της Helmepa Junior:



πόσο χρόνο χρειάζονται και τα άλλα υλικά για να αποσυντεθούν και να γίνουν και πάλι ένα με τη φύση. Κι ακόμη από τι προέρχεται το κάθε υλικό. Τονίζοντας πως για όλα τα υλικά χρειάζεται και ΕΝΕΡΓΕΙΑ!

Τι είναι όμως η ενέργεια; Από πού προέρχεται; Γιατί δεν κάνει να τη σπαταλάμε πετώντας πράγματα που μπορούν να ανακυκλωθούν;

Κάθε φορά που πετάς ένα σκουπίδι σε λάθος θέση, να θυμάσαι ότι δεν προκαλείς μόνο ρύπανση. Πετάς και ένα κομμάτι ενέργεια και επιβαρύνεις το περιβάλλον με περιττή κατανάλωση ενέργειας. Αντίθετα, με την ανακύκλωση, βοηθάς στην οικονομία ενέργειας και τον πλανήτη Γη να προστατευθεί από τις δυσάρεστες συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης ενέργειας. Μία από αυτές τις συνέπειες είναι και οι κλιματικές αλλαγές. Ας αλλάξουμε λοιπόν συνήθειες κι όχι το κλίμα της γης!

3 σχόλια:

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (κλικ στην εικόνα)