ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ...


ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!

Αυτό το ιστολόγιο έχει ολοκληρώσει το ρόλο του και δεν είναι σε λειτουργία...

Τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά!!!

Πάνε μέρες τώρα που σας μιλήσαμε για το δέντρο το χριστουγεννιάτικο της τάξης μας. Και πως βάλαμε μπροστά να το στολίσουμε με ... σκουπίδια!!!

http://tetartakia.blogspot.com/2010/12/blog-post_12.html

Ήρθε η ώρα λοιπόν να σας το παρουσιάσουμε:


Τι είπατε; Δε βλέπετε τα σκουπίδια;

Μα είναι μπροστά σας! Άλλα κρεμασμένα στα κλαδιά και άλλα ακουμπισμένα δίπλα στη φάτνη...


Για ξαναδείτε αυτή τη φωτογραφία. Από τις προετοιμασίες. Και τη μετατροπή των "σκουπιδιών" σε στολίδια! Καταλάβατε τώρα;

Στολίσαμε λοιπόν το δέντρο μας όχι μόνο με τα συνηθισμένα στολίδια που βάζουν όλοι αλλά και με "άχρηστα" κουτάκια που κάθε τόσο περισσεύουν στο σπίτι και συνήθως παίρνουν το δρόμο για τη χωματερή. Τα ντύσαμε με όμορφο χαρτί και τα δέσαμε με χρυσό κορδόνι.

Παρόμοια δουλέψαμε για τους Αγιοβασίληδες. Πήραμε το χαρτονένιο ρολό που περισσεύει από τα χαρτιά κουζίνας και τα χαρτιά του μπάνιου και το ντύσαμε με κόκκινο χαρτί. Στο στόλισμα βάλαμε βαμπάκι, τι άλλο; Και ένας λόχος από Αϊ - Βασίληδες στόλισαν την τάξη μας.

Γιατί τα κάναμε όλα αυτά; Κι αφού είχαμε και ένα κουτί γεμάτο με κανονικά στολίδια; Μα για να αποδείξουμε έμπρακτα πως:

Τα σκουπίδια δεν είναι όλα άχρηστα υλικά!

Πολλά από τα σκουπίδια μπορούμε να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε και με πολλούς τρόπους.

Όπως μας έχει διδάξει o αγαπημένος μας Γλάρος της Helmepa Junior:


Πιστός μας σύντροφος αυτή τη χρονιά στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα που υλοποιεί η τάξη μας με στόχο την προστασία της θάλασσας και των ακτών.

Πολλές λοιπόν φορές εκεί στη θάλασσα, και ειδικά στις παραλίες, συναντάμε σκουπίδια. Άλλα που τα αφήνουν εκείνοι που πάνε για μπάνιο και άλλα που τα ξεβράζει η θάλασσα. Το δικό μας σύνθημα είναι:

Βάλτε τα σκουπίδια στη θέση τους!

Κι όχι τη Γη μέσα στο σκουπιδοντενεκέ. Μα δε φτάνουν μόνο τα ωραία λόγια. Πρέπει να βρίσκουμε και τρόπους όχι μόνο να μη ρυπαίνουμε το περιβάλλον με σκουπίδια πεταμένα εδώ κι εκεί αλλά και επαναχρησιμοποίησης των σκουπιδιών.

Όλοι ξέρουμε ότι οι χωματερές έχουν πια φρακάρει από τα πολλά σκουπίδια. Δε φτάνει λοιπόν μόνο να τα μαζεύουμε και να τα ρίχνουμε στους κάδους. Το πρόβλημα με τα σκουπίδια είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ολόκληρου του πλανήτη μας.

Πρέπει ακόμη να σκεφτούμε και το θέμα της ενέργειας. Για κάθε τι που πετάμε έχει δαπανηθεί ενέργεια για να δημιουργηθεί. Αν καταφέρουμε όμως να το ξαναχρησιμοποιήσουμε, θα γλιτώσουμε από νέα δαπάνη ενέργειας.

Παράδειγμα τα στολιδάκια που σας παρουσιάσαμε. Όχι μόνο μειώσαμε τα σκουπίδια που θα πάνε στη χωματερή αλλά και αποφύγαμε να αγοράσουμε νέα στολίδια, όπως συνηθίζουμε όλοι μας κάθε Χριστούγεννα. Τα νέα στολίδια αυτή τη φορά τα φτιάξαμε μόνοι μας και χωρίς έξοδα.

Σήμερα, τελευταία μέρα των μαθημάτων, φροντίσαμε μάλιστα να μοιραστούμε μεταξύ μας τα πρωτότυπα αυτά στολίδια. Για να στολίσουμε και το σπίτι μας!


Η Φαίη πήρε τον Αγιοβασίλη της.


Στοίχιση  στο  κέντρο

Η Δήμητρα και η Αριάνα ξεκρεμάν εδώ τα δικά τους.


Ο Αλέξης πήρε και ένα από τα κουκουνάρια που μας έφερε.

Εκτός από σκουπίδια, μπορούμε να αξιοποιήσουμε και διάφορα φυσικά υλικά, όπως κουκουνάρια, καρύδια, βελανίδια και άλλα. Θα γίνουν ακόμη πιο όμορφα αν τα βάψουμε με ασημί ή χρυσαφί χρώμα.

Ελπίζουμε να σας πείσαμε και να αξιοποιήσετε κι εσείς τις ιδές που σας δώσαμε!

Καλά Χριστούγεννα για όλους!

Και επί γης ειρήνη αλλά και αγάπη για το περιβάλλον!


Με αγάπη

οι Φαροφύλακες της Ηγουμενίτσας

1 σχόλιο:

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (κλικ στην εικόνα)