ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ...


ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!

Αυτό το ιστολόγιο έχει ολοκληρώσει το ρόλο του και δεν είναι σε λειτουργία...

Στου Αη - Μηνά το πανηγύρι




Πανηγύρι χτες. Στο Κοκκινολιθάρι. Ένα χωριό στα βόρεια και ανατολικά του νομού μας, της Θεσπρωτίας. Το ονομαστό πανηγύρι του Αγίου Μηνά!


Ο Άγιος Μηνάς είναι ένα μικροσκοπικό εκκλησάκι χτισμένο στην κορφή ενός βράχου.

Χρειάζεται να ανεβείς πολλά σκαλιά για να φτάσεις στο εκκλησάκι...



Χτες, που ο Άγιος Μηνάς γιόρταζε, τα σκαλοπάτια του γέμισαν κόσμο. Εκατοντάδες άνθρωποι ήρθαν ακόμη και από μακρινά μέρη για να προσκυνήσουν τη χάρη του και να ζητήσουν τη βοήθειά του.



Το καμπαναριό του Αγίου Μηνά. Πετρόκτιστο όπως και το εκκλησάκι και τα άλλα κτίσματα επάνω στο βράχο.



Ο Άγιος Μηνάς διαθέτει όμως και Σήμαντρο. Ξύλινο σήμαντρο. Έχει κι αυτό την ίδια αποστολή με την καμπάνα. Να στέλνει μήνυμα στους χριστιανούς να συγκεντρωθούν στο ναό.


Το εικόνισμα της μικρής εκκλησούλας.


Το εικόνισμα αυτό του Αη - Μηνά θεωρείται θαυματουργό, γι' αυτό και οι πιστοί αφήνουν σ' αυτό τα τάματά τους.


Η Ωραία Πύλη του Αη - Μηνά.

Δεξιά ο Χριστούλης. Αριστερά η Παναγίτσα.

Και στα πορτόφυλλα οι Αρχάγγελοι.


Εικόνισμα του Αγίου Μηνά υπάρχει και στη βάση του βράχου, εντοιχισμένο σε ειδική θήκη.


Εδώ ο Άγιος Μηνάς εικονίζεται πάνω σε άλογο.


Στη βάση του βράχου υπάρχει και ο χώρος που οι χριστιανοί ανάβουν το κεράκι τους.


Αυτό το κτίσμα, πάνω στο βράχο, προορίζεται για τις ολονυκτίες. Εδώ μένουν όλη τη νύχτα της παραμονής του πανηγυριού εκείνοι που έρχονται να ζητήσουν από τον Άγιο Μηνά τη βοήθειά του. Ο Αη - Μηνάς λένε πως βοηθά ξεχωριστά όσους υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες.

Οι παραδόσεις όμως μιλάνε και για πολλά άλλα θαύματα του αγίου. Λένε για παράδειγμα πως κάποτε μια μάνα ήρθε στο πανηγύρι και άφησε απρόσεκτα τη σαρμανίτσα με το μωρό της πάνω στο τοιχάκι της μικρής αυλής. Και δείτε τι υπάρχει από κάτω:

Μια θέα που σου κόβει την ανάσα από την εμορφιά της αλλά και με το βάθος της κάτω από το βράχο. Και όμως, όπως λένε οι πιστοί, το μωράκι δεν έπαθε τίποτε!

Λένε ακόμη πως ο Άγιος Μηνάς έβαλε το χέρι του όταν κύλησε ένας τεράστιος βράχος από το βουνό και δεν τον άφησε να καταστρέψει τα σπίτια που βρήκε στο δρόμο του. Κι ήρθε ο βράχος και στάθηκε δίπλα στον άλλο βράχο, της εκκλησιάς του αγίου, σαν ένας ακόμη προσκυνητής στη χάρη του!

Να και ο πιο περίεργος "προσκυνητής"... Ένα κουταβάκι!



Χτες το κουταβάκι αυτό ήταν επί της υποδοχής των ξένων:



Ευγενικά τους βοηθούσε να βρουν το δρόμο για το εκκλησάκι...


... τρέχοντας στην ανηφορίτσα κι εκείνοι το ακολουθούσαν βιαστικοί!!!


Αποχαιρετήσαμε τον Αη - Μηνά και το πανηγύρι του αργά το απόγευμα...


... μια απρόσμενη όμως συνάντηση στο δρόμο της επιστροφής - ένα παράξενο μποτιλιάρισμα - μας έκανε να θυμηθούμε ένα ακόμη θαύμα του Αγίου Μηνά. Ένα βοσκό που είχε χάσει λένε τα μυαλά του και τον πήγαν οι δικοί του στον Αη - Μηνά να γίνει καλά. Ξαφνικά όμως ο άρρωστος έδωσε μια και πήδησε κάτω από το βράχο.

Απελπισμένοι έτρεξαν οι συγγενείς του. Μα τίποτε. Δε βρήκαν τίποτε στο σημείο που έπεσε...

Λίγο αργότερα τον είδαν ολοζώντανο και υγιέστατο πια να φέρνει το κοπάδι του μοναστηριού από το βουνό...

_____________________________________

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο Κοκκινολιθάρι μπορεί κανείς να πάει και από το δρόμο των Φιλιατών αλλά και από τον παλιό εθνικό δρόμο Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων: Στρίβουμε αριστερά στη γέφυρα που υπάρχει μετά τη Βροσίνα. Περνάμε τον Καλαμά και πάλι στρίβουμε αριστερά προς το χωριό Ραβενή. Περνάμε και την Κεραμίτσα και συνεχίζουμε ακολουθώντας τις σχετικές ταμπέλες. Ο δρόμος είναι αρκετά καλός, με άσφαλτο, χρειάζεται όμως προσοχή σε κάποια σημεία καθώς υπάρχουν μεγάλοι βράχοι και πέφτουν συχνά πέτρες. Ε, ελπίζουμε πως ο Άγιος Μηνάς θα είναι κοντά σας και δε θα αφήσει να πάθετε κανένα κακό. Αλλά όπως λέει και η παροιμία για τον άλλο άγιο, τον Αη - Νικόλα, "κουνάτε κι εσείς τα χέρια σας", έχετε δηλαδή την προσοχή που χρειάζεται!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (κλικ στην εικόνα)