ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ...


ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!

Αυτό το ιστολόγιο έχει ολοκληρώσει το ρόλο του και δεν είναι σε λειτουργία...

Το παιδί και η αλεπού. Η ταινία που θα δούμε την Παρασκευή...

Τρεις διαφορετικές ταινίες θα παρακολουθήσει το σχολείο μας την Παρασκευή, στον κινηματογράφο που θα επισκεφθούμε στα Ιωάννινα.

Για τα παιδιά της Τρίτης και Τετάρτης τάξης οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας επέλεξαν την ταινία "Το παιδί και η αλεπού".


Παραθέτουμε δύο κριτικές για την ταινία από την εφημερίδα Καθημερινή:

Το Παιδί και η Αλεπού

Δύο απόψεις για μια ταινία

Tου Λικ Ζακέ

Κατά βάθος... φίλη

Tου Παναγιώτη Παναγόπουλου

Tην ικανότητά του να γυρίζει ενδιαφέρουσες ιστορίες με θέμα τα πλάσματα της Φύσης επιβεβαιώνει ο Γάλλος Λικ Ζακέ, δημιουργός ενός από τα πιο επιτυχημένα ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών. Το Ταξίδι του Αυτοκράτορα έγινε αγαπημένη ταινία για χιλιάδες οικογένειες και ξανάφερε τους πιγκουίνους στα παιδικά δωμάτια. Το Παιδί και η Αλεπού είναι η πρώτη προσπάθεια του ντοκιμαντερίστα Ζακέ στη μυθοπλασία. Αξιοποιώντας όμως και πάλι τα πλάσματα και το φυσικό περιβάλλον, το αποτέλεσμα τον δικαιώνει.

Η ταινία είναι η ιστορία της απροσδόκητης φιλίας ανάμεσα σ' ένα μικρό κοριτσάκι σε μια γαλλική επαρχία και σε μια αλεπού και ξετυλίγεται σαν ένα παραμύθι. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι το κορίτσι είναι μια μικρή κοκκινομάλλα, όπως και η αλεπού, που τριγυρίζει στο δάσος σαν μια σύγχρονη Κοκκινοσκουφίτσα. Περπατώντας κάθε μέρα για να πάει στο σχολείο, το μικρό κορίτσι θα συναντήσει την αλεπού. Η περιέργεια θα οδηγήσει στην προσοχή, η προσοχή στη συνήθεια και η επιφύλαξη θα δώσει τη θέση της στη φιλία. Ο Ζακέ ακολουθεί την παράδοση που έχει χαράξει βαθιά ο Ζαν Ζακ Ανό με την Αρκούδα, αλλά και τα Δύο Αδέλφια, ταινία που παρακολουθούσε δύο τιγράκια, και επιτυγχάνει. Το Παιδί και η Αλεπού έχει όλη την τρυφερότητα που περιμένει κανείς από μια παραμυθένια ιστορία φιλίας ανάμεσα σε ένα παιδί κι ένα άγριο ζώο, την ένταση που μπορεί να φέρνει η ζωή στη Φύση (με αρκετές σκηνές αγωνίας), αλλά και εξαιρετική κινηματογράφηση. Διαθέτει τη σχολαστικότητα ενός ντοκιμαντερίστα και τη ματιά ενός μυθοπλάστη, με ένα μήνυμα σεβασμού και αγάπης προς τη Φύση και τη ζωή της.

(6 στα 10) Τρυφερή, καλογυρισμένη ιστορία φιλίας ανάμεσα σε ένα κορίτσι και μια αλεπού.

Η Φύση και το συρματόπλεγμα

Tου Δημήτρη Μπούρα

Tο Παιδί και η Αλεπού κυλάει σαν παραμύθι χάρη στη σκηνοθεσία του Γάλλου Λικ Ζακέ. Ενα παραμύθι, βασισμένο σε μνήμες της παιδικής του ηλικίας, όπως λέει ο ίδιος, το οποίο κλιμακώνεται σαν ένα παιχνίδι γοητείας, κατάκτησης και εξουσίας ανάμεσα σε ένα παιδί κι ένα άγριο ζώο. Μόνο που η Φύση δεν είναι ζωολογικός κήπος ούτε τα ζώα συμπεριφέρονται όπως ο άνθρωπος…

Ο Ζακέ (o σκηνοθέτης του εξαιρετικού και εμπορικά επιτυχημένου ντοκιμαντέρ Το Ταξίδι του Αυτοκράτορα) έφτιαξε μια ταινία χάρμα οφθαλμών παρακολουθώντας την περιπέτεια μιας μικρής Γαλλιδούλας που ζει με τους γονείς της σε ένα σπίτι στην εξοχή δίπλα σε ένα μεγάλο δάσος. Το παιδί γοητεύεται από μια αλεπού και αρχίζει να σκαρφίζεται απίθανα πράγματα για να πλησιάσει το άγριο ζώο και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Οι εποχές αλλάζουν και η μικρή μπαινοβγαίνει στο δάσος ζώντας μια περιπέτεια σαν μια Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Το θαύμα εδώ είναι ο κόσμος που απλώνεται δίπλα μας. Ενας άγριος κόσμος που σκοτώνει μονάχα για να τραφεί διατηρώντας την ισορροπία στο οικοσύστημά του. Το ζώο αποδέχεται το παιδί στον ζωτικό του χώρο, έχοντας όμως πλήρη αίσθηση της ελευθερίας του γιατί υπακούει μόνο στο ένστικτό του. Η ανατροπή αυτής της σχέσης θα αποβεί μοιραία και για τους δύο.

Το Παιδί και η Αλεπού βρίσκεται στον αντίποδα χολιγουντιανών ταινιών, όπως η «Μαδαγασκάρη», που βλέπουν τη Φύση πίσω από ένα συρματόπλεγμα. Είναι δε ό,τι πρέπει για τα παιδιά.

Να σημειώσουμε ότι εμείς θα παρακολουθήσουμε την ταινία μεταγλωττισμένη ώστε να αποφύγουμε τους υπότιτλους και να χαρούν πιο άνετα οι μικροί θεατές το έργο.



Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν χαρακτηριστικές σκηνές από την ταινία:

Οι πληροφορίες μας λένε πως η ταινία αυτή αρέσει ιδιαίτερα σε όσα παιδιά την παρακολούθησαν. Ας ελπίσουμε πως θα αρέσει και στα δικά μας...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (κλικ στην εικόνα)